Dlaczego wolimy jeść fast-foody?

Jedzenie w biegu

W towarzyszącym na na co dzień wyścigu szczurów często nie mamy czasu na zajmowanie się domem czy na gotowanie. Z tego powodu często sięgamy po gotowce, półprodukty, a także żywimy się w restauracjach typu fast-food. Miejsca tego typu są nie tylko dla wielu osób atrakcyjne ze względu na stosunkowo niskie ceny posiłków i walory smakowe, ale także pomagają zaoszczędzić wiele czasu. Jeśli nie mamy czasu na przyrządzenie obiadu i jesteśmy w nieustannym pośpiechu, wystarczy, że podjedziemy do pobliskiego lokalu i skorzystamy skorzystamy z opcji dla zmotoryzowanych. Niestety nadmierne spożywanie fast-foodów niesie sobą wiele negatywnych skutków

Szkodliwość fast-foodów

Wymieniony model żywieniowy nie tylko negatywnie oddziałuje na stan naszego samopoczucia i zdrowia, lecz także często prowadzi do otyłości. Potrawy, jakie zjadamy w lokalach typu fast-food są przede wszystkim niezwykle kaloryczne, a także posiadają wysoką zawartość soli i charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Większość dań, jakie serwowane są w tego typu miejscach są przygotowywane na głębokim oleju i fryturze, co znacznie zwiększa zawartość tłuszczu, która się w nich znajduje. W przypadku smażenia na przepracowanym oleju, przyrządzone w ten sposób jedzenie nie tylko traci na wartości odżywczej, ale także powstają w nim szkodliwe substancje, które przeznaczone są do spożycia. Po tanich hamburgerach, frytkach czy nuggetsach nie można się także spodziewać zbyt dobrej jakości, a wręcz przeciwnie – produkty te wypełnione są najczęściej konserwantami i wzmacniaczami smaku.

Co wybierać zamiast fast-foodów?

W alternatywie do fast-foodów na przestrzeni ostatnich lat powstało wiele lokali, które serwują takie produkty jak zdrowe burgery. W dobrych burgerowniach specjały te są nie tylko przygotowywane na bazie dobrej jakości wołowiny, ale także możemy wybrać wersję obfitującą w warzywa oraz zdrowe i nietypowe dodatki, np. w postaci rukoli, koziego sera, pieczonego buraka, cukinii czy awokado. Do burgera często możemy wybrać nie tylko sos, ale i rodzaj pieczywa, czy nawet stopień wysmażenia mięsa. Dzięki dobrym jakościowo składnikom tego typu przekąska jest nie tylko smaczna, ale i dużo zdrowsza, porównując do tanich fast-foodów.

Źródło: lunch na Mokotowie