Gastronomia wokół nas

Jednym ze stałych punktów planu dnia każdego człowieka jest, a na pewno powinien być posiłek, a najlepiej kilka z nich. Bardzo powszechnym stwierdzeniem jest to, że najważniejsze jest śniadanie – wielu jest zarówno zwolenników, jak i przeciwników tej teorii – badania naukowe nie są w tej kwestii jednoznaczne. Zależy to zapewne od trybu dnia, jaki jest prowadzony przez konkretną osobę – innego posiłku na początku dnia potrzebuje ktoś, przed kim cały dzień ciężkiej, fizycznej pracy, a innego osoba, która planuje aż do zachodu słońca relaksować się przed telewizorem.

Jakiego obiadu potrzebujemy?

Dużo popularniejszym posiłkiem niż śniadanie jest obiad. Spożywany jest chyba przez każdego, niezależnie od wieku, czy wykonywanej pracy. W trakcie wykonywania obowiązków na rzecz pracodawcy przyjmuje często formę lunchu – pokazuje to, jak ważny jest to element dnia. W takim przypadku rzadko mamy czas, zasoby oraz ochotę na przygotowywanie posiłku samodzielnie. Najczęściej kupujemy gotowy obiad w stołówce lub restauracji, czasem kupujemy półprodukt gotowy do szybkiego przygotowania w firmowej mikrofalówce. Niektórzy przygotowują cały posiłek samodzielnie w domu, podgrzewając go tylko na drugi dzień już w pracy. Jeśli jednak nie pracujemy akurat w porze obiadowej często zadajemy sobie pytanie – przygotować wszystko samemu, czy też zamówić coś gotowego do domu, ewentualnie pójść „na miasto”? Wszystko ma swoje wady i zalety – gotowanie samodzielne jest na ogół tańsze, dodatkowo rozwijamy w ten sposób dość ważną i szanowaną umiejętność, którą możemy zaimponować swoim najbliższym, lub nawet wykorzystać jako punkt uwodzenia obiektu naszych westchnień, jeśli nasze umiejętności są wyjątkowo wysokie. Posiłek z restauracji jest zaś o wiele wygodniejszy, a także lepszy w smaku jeśli nasze kulinarne doświadczenie nie jest imponujące.

Odwiedź naszą stronę: https://vegetime.pl/

Co z kolacją?

Ostatni posiłek dnia jest często przez ludzi pomijany – głównie przez osoby odchudzające się lub wyjątkowo dbające o swoją wagę – na przykład sportowców. Niektórzy sądzą też, że procesy trawienne zachodzące po jedzeniu przeszkadzają w zaśnięciu. Nie jest to zapewne najważniejsze danie w ciągu dnia, może się jednak okazać bardzo przyjemne – urządzając romantyczną kolację można wprowadzić w życie słynne hasło „przez żołądek do serca”. Dodając dodatkowo do menu dobrej jakości wino możemy być pewni, że do snu położymy się w odpowiednio dobrym nastroju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *