Kuchnia meksykańska i jej flagowe potrawy

Zapewne większość z nas słysząc o kuchni meksykańskiej, wyobraża sobie bardzo ostre potrawy. Jest to poniekąd prawda, ponieważ kuchnia ta opiera się głównie na kukurydzy, roślinach strączkowych oraz różnych odmianach papryki. Oczywiście różni się ona nieco i prezentuje inaczej w poszczególnych regionach, dlatego warto się jej bliżej przyjrzeć, ponieważ jest bardzo różnorodna.

Jakie produkty są charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej?

Jej historia jest stosunkowo długa, dlatego też wyglądała nieco inaczej w czasach przedhiszpańskich, a inaczej wygląda obecnie. Miało na nią wpływ wiele, różnych kuchni świata, jednak działa to w dwie strony, bo i kuchnia meksykańska wywarła duży wpływ, stąd obecnie duża popularność produktów jak kukurydza, awokado, dynia, pinia czy fasola, ponieważ są to jedne z najważniejszych składników do przyrządzania potraw meksykańskich. Co ciekawe, istotny wpływ na pokarmy, które spożywali meksykanie, miała religia, co przekładało się na uprawę, polowania, jak i nawet handel produktami. Warto zatem przybliżyć konkretną listę produktów spożywczych meksykanów, a znajdzie się na niej wyżej wspominana kukurydza, amarant, chia (jej nasiona często są wykorzystywane do robienia ciast), nopal (wykorzystuje się go między innymi do przygotowywania sałatek), chili, bataty (czyli inaczej określane słodkie ziemniaki, które mogą być ich zamiennikiem), a dodatkowo kakao, które było bardzo dobrze znane Majom.

Jakie potrawy można nazwać meksykańskimi?

Jednym z dań, które zapewne każdemu z nas przychodzi od razu do głowy, po usłyszeniu terminu „kuchnia meksykańska” jest burrito. W jego skład wchodzi tortilla (pszenna), która jest wypełniona farszem (może się on różnić w zależności od regionu). Mimo tego, że tortille które podaje się u nas, są zwykle wypełnione farszem składającym się z wielu składników, to te typowo meksykańskie składają się z fasoli, mięsa i meksykańskiego ryżu (czyli odpowiednio podsmażony i przyprawiony, inaczej nazywany ryżem czerwonym). Nieco podobnym daniem jest enchiladas, które sporządza się z kukurydzianej tortilli, zwykle wypełnionej owocami morza, ziemniakami, bananami, jajkami oraz oczywiście odpowiednim sosem. Innymi popularnymi potrawami są tacos, tortilla, nachos, oraz sosy salsa oraz guacamole. Widzimy zatem bardzo wiele znanych nam dań i pomimo wielu kilometrów, kuchnia ta jest znana również Polakom.